Son Yazılar

25 Eylül 2020 Cuma

Deneyim Olmadan Cv Nasıl Yazılmalı ?

 Deneyim Olmadan İlk Cv/Özgeçmiş Hazırlama

 



Deneyimi Olmayan Bir Kişi İçin Cv Nasıl Yazılmalı?

 Ortaokul veya üniversite mezunu musunuz ve henüz hiçbir yerde çalışmadınız mı? Doğru iş deneyimine sahip değil misin? Nasıl iyi bir özgeçmiş yazılacağını veya nasıl devam edeceğini merak ediyor musun?

Bu yazıda, iş tecrübesi olmayan ilk Özgeçmiş / CV'nin boş bırakılmasına gerek olmadığını öğreneceksiniz.

İlk işinize girmek çok zor görünebilir. Sonuçta, deneyim yoksa etkili bir CV nasıl yazılır ki diyebilirsin?

Merak etme, herkes bir zamanlar ilk iş aramaya başladığı zaman seninle aynı durumdaydı, sana bunu nasıl daha etkili yapacağını anlatacağız.

Deneyim, herhangi bir Özgeçmiş / CV'nin önemli bir parçasıdır bunda hemfikiriz, ancak işe alım departmanlarının dikkat ettiği tek şey deneyim de değildir.


Makalemizden öğreneceksiniz:

  • Bir öğrencinin CV'si veya Özgeçmişi nasıl yazılır?
  • Mesleki deneyim olmadan CV / Özgeçmiş nasıl yazılır (İş Deneyimi Yok)?
  • Deneyimsiz bir CV / Özgeçmişte hangi alanlar yer almalı ve ne yazılmalıdır?
  • İş Deneyimi Olmayan Harika Bir CV Nasıl Yazılır.

1. Cv'de mutlaka fotoğraf olmalı

Online başvurularda yapılan bir araştırmaya göre fotoğraflı bir cv fotoğrafsız bir cv'ye göre daha fazla ilgi gördüğü. Linkedin yöneticileri, Linkedin'e fotoğraf yükleyen bir kişinin profesyonel işbirliği hakkında fotoğrafı yayınlamayan bir kişiye göre çok daha fazla soru aldığını kabul ediyor. Tek bir sonuç var: işverenler, özgeçmişlerine fotoğraf ekleyen kişileri bir görüşmeye davet etmekle daha çok ilgileniyorlar.

2. Kendiniz hakkında mutlaka özet bilgiye yer verin.

Özet, kişisel bilgiler kısmının hemen altında yer almalıdır. Özet, işverenin CV'nizde / Özgeçmişinizde okuyacağı ilk kutudur. Özet iyi olmalı. Henüz iş deneyiminiz olmayabilir, ancak bu iş için diğer istekli adaylar arasında en iyi aday olabilirsiniz.
Başlangıçta işverenin adaylığına ilgisini çekmek için kendinizle ilgili 3-5 satır yazmaya biraz zaman ayırmaya değer. Özet kısa ve spesifik olmalıdır. Güçlü yönlerinizi, becerilerinizi, ilgi alanlarınızı açıklayın ve iş aradığınız branş hakkında bilgi verin.

Özet örnek:

24 yaşındayım, Bilgi teknolojileri ve programla fakültesi mezunuyum, profesyonel deneyim kazanmak için çabalıyorum. Tutkum bilgisayar bilimi ve yeni teknolojiler. Ev bilgisayarı ağları kurmakta ve onlara hizmet etmekte iyiyim. Çalışkan ve titiz bir insanım, çabuk öğreniyorum. Bir bilgisayar ağı uzmanı olarak gelişme fırsatları arıyorum.

Başka bir özet örneği (Deneyim Yok):

Ben bir lise mezunuyum, bir metin yazarı olarak ilk mesleki deneyimimi kazanmak istiyorum. İki yıldır sporla ilgili kendi blogumda yazılar yazıyorum. Ayrıca Facebook'ta bir hayran sayfası işletiyorum (3000 Takipçim var). İnternet pazarlamacılığı, bilgisayar grafikleri konusunda güçlü bir geçmişim var. Web konusunda akıcıyım, gerekli bilgilere etkin bir şekilde ulaşabiliyorum. 

 3. Eğitim.

Eğitim, adayın potansiyeli ve yeteneklerinin bir ifadesidir. Üniversiteden mezun olduysanız, orta okulu tamamlamanızla ilgili bilgileri cv'ye yazmanıza gerek yok.
Ancak, meslek okulundan mezun olduysanız ve mesleğinizde bir iş arıyorsanız - CV'nize / Özgeçmişinize yazın.
Deneyimsiz bir CV / Özgeçmiş oluştururken mümkün olduğunca Eğitim bölümünü geliştirmeye çalışın. Kendinizi okulun tarihi ve adıyla sınırlamayın. Çıraklığınızı nerede tamamladığınızı ve orada ne yaptığınızı yazın, ek olarak diploma tezinizin konusu hakkında bilgi de ekleyebilirsiniz. Ek kurslara ve eğitimlere katıldınız mı? Harika, bunun hakkında yazmak için doğru yer burası. Erasmus gibi bir öğrenci değişimine katıldınız mı? CV'nize bunu yazın.

 4. Deneyim (İş Deneyimi Olmayan İlk Özgeçmiş).

Belki biraz tecrüben var? Tatillerde gündelik işler, kar amacı gütmeyen faaliyetler, belki de bir organizasyonda hayır işleriyle uğraştınız? Sorumluluklarınızı düşünün.

5. Bir CV / Özgeçmişte deneyimsiz ek beceriler. 

Örneğin staj sırasında kazandığınız güçlü yönlerinizi ve yeteneklerinizi belirtin. Ardından bunları iş teklifinin gereklilikleriyle karşılaştırın ve önce aynı veya benzer olanları girin. Bu bölümde evrensel becerileri listelemeye değer. Her pozisyon belirli yeterlilikler gerektirir, ancak neredeyse her pozisyon için geçerli olan nitelikler vardır. Bunlar şunları içerir: iletişim becerileri, problem çözme becerileri, bir takımda çalışma yeteneği, zaman yönetimi becerileri, analitik beceriler, bağımsızlık, strese karşı direnç.


Her şeyden önce, zor becerilere, yani ölçülebilir ve işi gerçekleştirmek için gerekli olan yeterliliklere dikkat edin. Son olarak, evrensel yeteneklere geçin.


Bir ofiste çalışmak isteyen bir kişinin CV / Özgeçmişindeki bir beceri sütunu şu şekilde görünebilir:

Çok iyi bilgisayar ve çevre birimlerini kullanma bilgisi (yazıcı, tarayıcı, faks),

MS Excel'i kullanmak için gelişmiş yetenek (pivot tablolar, makrolar, karmaşık formüller oluşturma),

İletişimsellik, titizlik, harika zaman organizasyonu ve problem çözme yeteneği.

Teknik ve onarım işlerine yatkın bir kişi deneyime bunları ekleyebilir

Yüksek el işi ve teknik becerilere sahiplik,

Elektrikli el aletlerini kullanma yeteneği,

Ölçü aletlerini kullanma becerisi,

Teknik çizimleri okuyabilme,

Bir araç kullanmak için ehliyet,

Doğruluk, bağımsızlık, zamanı yönetme yeteneği.

 

6. İlgi alanları ve hobiler

İşveren, şirket kültürüne uyum sağlayacak doğru kişiyi bulmak ister. İdeal olarak, bu bölüm, başvurduğunuz işle doğrudan ilgili ilgi alanlarını ve hobileri içermelidir.

Satış temsilcisi olarak çalışmak isteyen bir kişinin ilgi alanlarına bir örnek:

Psikoloji (teknikler ve müzakere becerileri, etkili satış teknikleri, insanların algı ve düşüncesini etkileyen).

Gelecekteki bir BT uzmanının ilgi alanlarına bir örnek:

·         Yeni teknolojiler ve bilgi teknolojileri

·         Yapay zekanın gelişimi,

·         Matematik ve astronomi.

7. Profesyonel bir CV / Özgeçmiş şablonu.

İlk CV'nize / Özgeçmişinize hangi bilgilerin dahil edilmesi gerektiğini artık biliyorsunuz. Ücretsiz özgeçmiş şablonlarımızdan birini kullanarak bir belge hazırlayabilir, belgeyi bilgisayarınıza indirebilir ve MS WORD'de düzenleyebilirsiniz.


İlk İşiniz İçin Harika Bir Özgeçmiş (CV) Nasıl Yazılır? Sorusunun cevabını bulduğunuzu umuyoruz.


Öğrenciler cv yazarken nelere dikkat etmeli yazımızı incelemek için TIKLAYINIZ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder